هفته بین المللی سلامت مردان (۲۶خرداد لغایت ۱ تیر ماه)

15 الی ۲۱ ژوئن / ۲۶ خرداد الی یکم تیر به عنوان هفته جهانی سلامت مردان در بسیاری از کشورها برگزار می شود . در سال جاری به دلیل شدت ابتلا و مرگ و میر کووید ۱۹ در مردان، شعار هفته مذکور در سطح بین المللی" Take Action on Covid-19 " برای کووید ۱۹ اقدام کنید" در  نظر گرفته شده است .

باید دانست گرچه همه افراد جامعه از کوچک تا بزرگ و زن و مرد در معرض خطر کرونا ویروس هستند، اما سن و جنس به عنوان دوفاکتور مهم در ابتلا یا شدت علایم تاثیر گذارند.  ابتلا و سن افرادی که علائم شدید تری پیدا می کنند یا ابتلا به کرونا در آنها منجر به مرگ می شود، در سالهای پایانی میانسالی و دوره سالمندی بیشتر است.

همچنین تاکنون موارد آلودگی و شدت ابتلا و مرگ و میر در مردان بیشتر از زنان بوده و این افراد نیازمند مراقبت و توجه بیشتر هستند.

مهمترین عواملی که در ابتلا و شدت بیشتر عوارض کووید ۱۹ در مردان نقش بازی می کنند ، عبارتند از: دلایل بیولوژیکی مانند دلایل ژنتیکی ، هورمونی و آنزیمها ، دلایل مربوط به پروفایل اجتماعی و مسئولیت شغلی و اقتصادی مردان که سبب مواجهه بیشتر آنان با عوامل خطر می شود و دلایل فرهنگی از جمله باور غلط مردان مبنی بر آسیب پذیری کمتر مردان نسبت به زنان و در نتیجه مغفول ماندن تمرکز بر سلامت که سبب می شود مردان کمتری به مراکز درمانی مراجعه می کنند و به انجام آزمایش تن می دهند یا کمتر از زنان به رعایت اصول بهداشتی تعریف شده مانند شستشوی مکرر دستها، استفاده از ماسک و دستکش مبادرت می ورزند.  همچنین وجود بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی عروقی ) فشارخون بالا، دیابت، بیماری عروق قلب و بیماری عروق مغز( بیشتر در مردان نسبت به زنان و همینطور رفتارهای ناسالم مردان مانند تغذیه ناسالم و بی تحرکی و مصرف دخانیات

باید گفت هیچ چیز به اندازه یک برنامه غذایی کامل و صحیح به تقویت سیستم دفاعی کمک نمی کند.  همچنین در زمان فاصله گذاری اجتماعی، پرهیز از زندگی بی تحرک و فعالیت بدنی کافی در این گروه از اهمیت زیادی برخوردار است . از سوی دیگر، فعالیت بدنی با شدت متوسط، ایمنی بدن را در مقابل بیماری کرونا بالا می برد؛ هم چنین در کاهش استرسهای ناشی از این بیماری مهلک موثر می باشد.

مصرف دخانیات هنگام ابتلا به کرونا، علائم بسیار شدیدتر و کشنده تری ایجاد می کند، چرا که دود ناشی از دخانیات مانع از رسیدن اکسیژن به ریه ها می شود.

بنابراین مناسبت مذکور فرصت مغتنمی برای اطلاع رسانی و حساس سازی جامعه مردان، سازمانها ی دولتی، غیر دولتی و صنوف مختلف در خصوص کووید ۱۹ به شمار می آید . در چنین شرایطی اطلاع رسانی ، تلاش برای افزایش آگاهی مردان به موضوع سلامتی به طور کلی و بیماری کووید ۱۹ به شکل اختصاصی مبتنی بر ویژگی های فرهنگی و اجتماعی هر منطقه  و تشویق  مردان به مشارکت در توسعه ی برنامه های بهداشتی پایه  می تواند به عنوان یک راهکار برای عبور از  بحران فوق بوده و فرصت مناسبی  برای اطلاع رسانی و حساس سازی جامعه و دولت در خصوص اهمیت  سلامت مردان در خانواده و جامعه می باشد.

تهیه کننده : فاطمه شریفان

سوپروایزر آموزش سلامت